İva Logo

Sanatta Hayat Var

hayat holding logo hayat holding

katkılarıyla

Türkiye Tarihini Derinden Hissedebilmek İçin Ziyaret Edilmesi Gereken 7 Müze

İva Logo
Leyla Can - İva Sanat Editörü
26 Eylül 2024
İva Logo

Sayısız mimari eser ve zengin tarihiyle Türkiye, özellikle farklı mirasların büyüsünde kaybolmak isteyen gezginlerin ilgi alanında yer almakta. Zemini eski kalıntılar ve ikonik anıtlarla kaplı olan bu topraklarda dolaşmak meraklılarına, yaşayan devasa bir müzede yürüyüş yapma imkanı sağlıyor. Farklı kültürlere ait mirasları, ülkedeki müzelerde görmek mümkün.

Türkiye sadece tarih ve doğasıyla öne çıkmıyor. Her noktası, her gezgini kendine hayran bırakacak bir ülke: İstanbul’un antik mimarisinden Kapadokya’nın doğa harikalarına, Kaçkar Dağları’nın panoramik doğa manzarasından Patara’nın eşsiz plajlarına kadar her ilgi alanına hitap etmesiyle ve tabii eşsiz mutfağıyla her turistin beklentisini karşılıyor.

Türkiye’de Gidilmesi Gereken 7 Müze

Türkiye, farklı kültürlerin bir araya geldiği ve uzun yıllar birlikte yaşadığı, dolayısıyla tarih, sanat ve mimari açıdan oldukça zengin bir ülke. Ülkede birbirinden değerli birçok müze var ancak biz bu kez Türkiye tarihini en iyi şekilde hissedebileceğiniz birkaç müzeyi bu yazımızda toplamak istedik.

1.Topkapı Müzesi

Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken müzelerden biri olan, İstanbul’daki Topkapı Sarayı Müzesi, başlangıçta Osmanlı padişahlarının ikametgâhıydı. 15. yüzyılda Sultan II. Mehmed tarafından yaptırılan bu saray, günümüzde müze olarak kullanılarak, Osmanlı İmparatorluğu’na ait eserleri meraklılarına sunuyor. Topkapı Müzesi’nde Osmanlı hazinesinin bir kısmı, Çin ve Japon porselenleri, silahlar ve altın kaplama eşyalar olmak üzere birçok eser sergilenmekte.

2.Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Ankara’daki en ilgi çekici müzelerden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi yakınında bulunan, Osmanlı’dan kalma iki binanın içinde yer alıyor. 1997 yılında ‘’Yılın Müzesi’’ seçilen müze, ikonik yapısında köklü bir tarihi barındırıyor. 7. yüzyıldan günümüze uzanan dönemleri kapsayan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, tüm tarih meraklıları için adeta cennet niteliğinde. Geç Hitit ve Eski Tunç Çağı’ndan Neolitik ve Paleolitik Çağ’a kadar uzanan müzede, çeşitli antik takı parçalarına da rastlamak mümkün.

3.Efes Arkeoloji Müzesi

Tanrıça Artemis’in en ilgi çekici mermer eserlerinden ikisine ev sahipliği yapan İzmir’deki Efes Arkeoloji Müzesi, yıl boyu turist akınına uğrayan Türkiye’nin en popüler müzelerinden biri. Müzede 1867-1905 yılları arasında ortaya çıkarılan eserlerin yanı sıra Çukuriçi Höyüğü, Artemis Tapınağı ve Aziz Yuhanna Bazilikası’na ait eserler de yer alıyor. Bu müzede bulunan asırlık eserler dönemlerine göre değil, belirli bir temaya göre düzenleniyor. Sikkeler, heykeller, kalıntılar, mezarlar ve teras evlerden yapı kalıntıları, avlular ve geçmişe ait daha pek çok eser bulunuyor.

4.Mevlana Müzesi

Konya’da zarif mimarisiyle tanınan Mevlana Müzesi, yeşil kubbesi ve çinileriyle oldukça geniş bir kitlenin hafızasında yer ediyor. Aslen ünlü tasavvufçu Mevlana Celaleddin Rumi’ye ev sahipliği yapmış olan mekân, yıllardır yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Müzede kitaplar, paha biçilemez Kur’an-ı Kerimler, ahşap sanat eserleri, halılar ve daha birçok eser yer alıyor. Ayrıca bu muhteşem yapı, dış mekan, derviş hücreleri, mutfak, avlu, kütüphane, semhane, ilahi odası ve daha birçok bölüme ayrılıyor.

5.Yıldız Sarayı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulan İstanbul’daki Yıldız Sarayı, farklı tarzlarda tasarlanmış devasa kasır, bahçe ve avlu kompleksiyle nefes kesici bir yapı. Osmanlı Dönemi’nin devlet yönetimi ve medeniyeti arasında tarihi bir öneme sahip olan sarayın dış cephesi eklektik bir görünüme sahipken, iç mekanları Türk ve İslam tasarım ve üsluplarıyla dolu. Bir zamanlar Osmanlı padişahlarının ikametgâhı olan mekanda, çeşitli Türk porselenlerinin yanı sıra diğer eserler de sergileniyor.

6.Pera Müzesi

İstanbul’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Pera Müzesi, birçok sanatçının eserine ev sahipliği yapan etkileyici bir müze. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilgi çekici izlerini sergileyen müze, Suna ve İnan Kıraç’tan derlenen birinci sınıf bir koleksiyonu ziyaretçilerine sunuyor. Pera Müzesi’nde bulunan en önemli eserlerden biriyse ünlü ressam Osman Hamdi’nin en az kendisi kadar ünlü olan tablosu ‘’Kaplumbağa Terbiyecisi’’.

7.İstanbul Modern

Türkiye’nin en ilgi çekici müzelerinden biri olan İstanbul Modern, İstanbul’un yakın zamanda kapılarını ziyaretçilerine açan ilk modern ve çağdaş sanat müzesi. Modernizme odaklanan ve çok yönlü bir vizyona sahip olan İstanbul Modern’in amacı, günümüz sanat eserlerini korumak, belgelemek ve toplamak. Müzede sergilerin yanı sıra fotoğraf salonları, kütüphane, eğitim programları için alanlar, sinema, kafe ve mağaza da bulunuyor.

Footer Background
Copyright © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.