İva Logo

Sanatta Hayat Var

hayat holding logo hayat holding

katkılarıyla

Sanat ve Kültürün Büyüleyici Yolculuğu: SEUL

İva Logo
Leyla Can - İva Sanat Editörü
26 Eylül 2024
İva Logo

Asya’nın en gözde kültürel rotalarından biri haline gelen Seul, eski ile yeninin dinamik bir karışımını ziyaretçilerine sunuyor.

Seul’de kalabalık gökdelenlerin yanında yer alan, geleneksel Kore mimarisi olan hanoklara sahip mahalleleri görmek mümkün. Şehrin zıtlıkları, Güney Kore’nin geçen on yıllarda geçirdiği hızlı değişimi yansıtırken, Asya’nın kültürel başkentlerinden biri olmasını da sağladı. Şehrin eski ve yeninin dinamik karışımlarını yansıtan birkaç müzeye bir bakalım.

Leeum, Samsung Sanat Müzesi

Kore’nin en büyük özel sanat müzesi olan Leeum, Samsung Sanat Müzesi, ülkenin en büyük iş grubu Samsung’un kurucusu Lee Byung-chul ve oğlu Lee Kun-hee’nin koleksiyonuna dayanarak ekim 2004’te kapılarını açtı. Burada, geleneksel Kore Sanatı, dünyanın dört bir yanından getirilmiş çağdaş sanat eserleriyle bir arada sergilenmekte.

Kompleks, ünlü mimarla Jean Nouvel, Rem Koolhaas ve Mario Botta tarafından tasarlanan üç binadan oluşmakta. Müzede ulusal eserlerin yanı sıra Francis Bacon, Louise Bourgeois, Nam June Paik, Anish Kapoor ve Takashi gibi popüler, modern ve çağdaş sanatçıların da eserleri yer almakta. Binada aynı zamanda eğitim ve sergi merkezi de bulunmakta.

Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi (MMCA)

MMCA, modern ve çağdaş Kore sanatına adanmış en büyük kamu kurumlarından biridir. Seul’de iki müzesi vardır bunların biri, simgesel yapı olan Gyeongbok Sarayı’nın yanında ve diğeri Deoksu Sarayı arazisinde yer almaktadır.

Deoksu Sarayı’ndaki lokasyonda Kore sanatı, kaligrafi ve edebiyat alanları öne çıkarken, MMCA Seul’de, 2013’teki açılışından bu yana çağdaş Kore sanatının yüzü olarak hizmet vermektedir. Müze, sanatçı konferansları ve gezici sergiler için bir merkez olarak da kullanılmakta. Eski ve çağdaş mekanların arasında kalan müzede toplam sekiz sergi salonunun yanı sıra heykel parkları ve açık hava sergi alanları da bulunmakta.

Daelim Müzesi

Seul’de iki lokasyonu bulunan Daelim Müzesi, şehrin sanat sahnesinde en ön sırada yer almakta. 1996 yılında Daelim Kültür Vakfı tarafından açılan müze, Kore’nin ilk fotoğraf müzesiydi. Zamanla üç katında da sergiler düzenlenmeye başlanarak çağdaş fotoğraf, tasarım ve mobilyalar tanıtıldı.

Vakıf, 2016 yılında Seul’ün popüler Hannam-dong semtinde, tasarım odaklı sergiler ve daha genç bir izleyici kitlesine odaklanarak D Müzesi’ni açtı.

Arario Uzay Müzesi

Müze, daha önce aynı adı taşıyan bir mimarlık firmasına ev sahipliği yapan sarmaşık kaplı tuğla binada 2014 yılında açıldı. Bina, ünlü Koreli mimar Kim Swoo-geun tarafından tasarlandı. Eserler, Artnet tarafından 2016 yılında dünyanın en iyi 100 koleksiyoncusu arasında gösterilen ve Artnews’un dünyanın en iyi 200 koleksiyoncusu listesine dokuz kez giren Arario Group başkanı Ci Kim’in geniş koleksiyonundan alınmıştır.

Her odada yalnızca bir sanatçının eserlerinin sergilenmesi genel ilkesiyle, dünya çapında 40’tan fazla önemli çağdaş sanatçının yaklaşık 100 eseri sergilenmekte. Odalardan birinde Kore doğumlu video sanatı öncüsü Nam June Paik’in çalışmaları yer alırken, diğerinde İngiliz sanatçı Marc Quinn’in kendi donmuş kanından yapılmış kendi portresi yer almakta.

AmorePasifik Sanat Müzesi

Koreli kozmetik devi AmorePasifik’in genel merkezi aynı zamanda şehrin en yeni sanat mizeelerinden birine de ev sahipliği yapmakta. Tanınmış İngiliz mimar David Chipperfield tarafından tasarlanan 2.000 metrekarelik geniş bina, Seul’ün Yongsan Bölgesi’ndeki gecekondu binaları arasında bulunmakta. Müzede sıklıkla hem geleneksel hem de çağdaş Kore sanatını içeren sergiler düzenlenmekte.

Kukje Galerisi

Seul’ün kalbinde yer alan galeri, 1982’de kapılarını açtığından bu yana en önemli ve güncel Koreli ve uluslararası çağdaş sanatçıların eserlerini sunmakta. Galeri üç binaya yayılmıştır ve önemli isimlere ev sahipliği yapmıştır. Galeri, Galeri Caddesi olarak bilinen bölgede yer almakta.

PKM Galerisi

Galeri Caddesi’nde yer alan galeri, çağdaş sanattaki güncel eğilimleri yansıtan Koreli ve uluslararası sanatçıların eserlerini sergilemekte. Galeride Yun Hyong-Keun, Lee Bul, Olafur Eliasson ve Coosge van Bruggen gibi ünlü sanatçıların eserlerini görmek mümkün.

Footer Background
Copyright © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.