İva Logo

Sanatta Hayat Var

hayat holding logo hayat holding

katkılarıyla

Budapeşte'nin Sanat Hazinesi "Güzel Sanatlar Müzesi"

İva Logo
Leyla Can - İva Sanat Editörü
29 Eylül 2024
İva Logo

Sanat; hem gözümüzü hem ruhumuzu doyuran, yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesidir. Günümüzde sanata ulaşabilmemizi sağlayan en iyi yollardan biri ise müzeler. Bu yazımızda Budapeşte’nin en büyük ve en kapsamlı sanat müzesi olan Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi'ni (Museum of Fine Arts) anlatıyoruz.

Müze, 1900-1906 yılları arasında inşa edilmiştir. İçerisinde 100.000’den fazla parça vardır ve bunların hepsi, Macaristan hariç, Avrupa sanatının tüm dönemlerine ait sanat eserlerini içerir. Müzenin içinde ise birçok farklı koleksiyon bulunmaktadır.

Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi Koleksiyonları

Antik Mısır Sanatı: 

Bu koleksiyon, Orta Avrupa’daki en büyük Mısır sanatı koleksiyonundan biridir. Bu koleksiyonun en eski eserleri 19. Yüzyılın sanat koleksiyoncuları ve tüccarları sayesinde Macaristan’a ulaşmıştır. İlk koleksiyoncular, Mısır eserlerini Avrupa sanat pazarından Mısır gezileri sırasında hediyelik eşya olarak satın alıyorlardı. En popüler eserler insan ve hayvan mumyalarıydı ancak çoğunlukla bronzdan yapılmış heykelcikler ve muskalar da sıklıkla ortaya çıktı.

Klasik Antikalar:

Sergide çoğunlukla Antik Yunan ve Roma’dan eserler yer alıyor. Klasik Eski Eserler Koleksiyonu, Macar kültüründe özel bir yere sahiptir: Klasik antik çağın sanatsal mirasıyla doğrudan karşılaşma için eşsiz bir fırsat sağlayan Macaristan'daki tek kapsamlı antik sanat koleksiyonudur. Koleksiyon hem Güzel Sanatlar Müzesi'nin bir bölümü hem de klasik arkeolojiye odaklanan bir araştırma merkezidir.

Eski Ustaların Resimleri:

Koleksiyonun yaklaşık 3.000 tablosu; Raphael, Giorgione, Titian, Jacopo Tintoretto ve Giovanni Battista Tiepolo'nun başyapıtları da dahil olmak üzere İtalyan eserleri arasında en zengin olanıdır. Hollanda resmi, Petrus Christus ve Gerard David gibi büyük ustalar tarafından temsil edilirken, on yedinci yüzyıl "altın çağı" Anthony van Dyck, Jacob van Ruisdael ve Jacob Jordaens'in sanatıyla tanıtılmıştır. Bölüm, Diego Velázquez, El Greco, Francisco Goya ve Bartolomé Esteban Murillo'nun resimleri de dahil olmak üzere Avrupa'nın en önde gelen İspanyol koleksiyonlarından birini korumaktadır. Koleksiyonun Alman ve Orta Avrupa kısımları, Albrecht Dürer, Yaşlı Hans Holbein, Lucas Cranach, Franz Anton Maulbertsch ve Jan Kupeczky'nin resimleri de dahil olmak üzere eserlerin sayısı ve kalitesi açısından da dikkat çekicidir. Fransız Claude Lorrain, Nicolas Poussin ve İngiliz Joshua Reynolds, John Constable okullarının sanatını sergileyen barok bölüm ise daha ilginç eserlerle dolu.

Eski Heykeller:

600'den fazla eserden oluşan koleksiyon, Leonardo da Vinci'ye atfedilen olağanüstü At ve Binici ve Andrea del Verrocchio'nun Acıları Adamı da dahil olmak üzere Rönesans İtalya'sının hazinelerine sahiptir. Ortaçağ Alman, Hollanda ve Fransız heykelleri, Uluslararası Gotik tarzın "Güzel Madonnaları" ve Tilman Riemenschneider'in atölyesinden ahşap heykeller gibi birçok şaheserle temsil edilirken, Avusturya barok sanatı, diğerlerinin yanı sıra Georg Rafael Donner ve Franz Xaver Messerschmidt'in eserleriyle sergileniyor.

Çizimler ve Baskılar:

Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki Baskılar ve Çizimler Koleksiyonu, 1300'lü yıllardan günümüze kadar uzanan uluslararası sanatçıların yaklaşık 9.000 çizimini ve yaklaşık 100.000 baskısını korur. Koleksiyon, Albrecht Dürer, Albrecht Altdorfer, Leonardo da Vinci, Raphael, Rembrandt, Francisco Goya, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Antoni Tàpies, Georg Baselitz ve Gerhard Richter gibi önde gelen Avrupalı ustaların kâğıt tabanlı sanatının bir resmini sunmaktadır.

Eski Macar Koleksiyonu:

On birinci yüzyıldan 1800'e kadar olan dönemi ele alan Eski Macar Koleksiyonu, Macaristan'da veya yurtdışındaki Macaristan komisyonu ile yapılan resimler, heykeller, yüksek kaliteli mimari oymalar ve mezar taşlarından oluşmaktadır. Tarihi boyunca çok kültürlü bir nüfusa ev sahipliği yapmış olan Macaristan Krallığı Sanatı, bu koleksiyonun geniş bir perspektifte değerlendirilmesine olanak tanır.

Footer Background
Copyright © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.