Sulu boyanın Sanat Tarihindeki Yolculuğu ve Modern Kullanımları

Avrupa Paleolitik Çağlarından beri kullanılan sulu boya, Rönesans’a kadar bir sanat malzemesi olarak görülmedi. Sulu boya, yeni ve bilinmeyen bir malzeme değildi fakat geçmişte sanatçılar tarafından geleneksel yağlı boyanın yanı sıra yalnızca eskiz yapmak ve kopyalamak için kullanılıyordu. Sulu boyayı kullanan ilk sanatçılar arasında Van Dyck, Claude Lorrain, Giovanni Bendetto Castinlione ve birçok Hollandalı ve Flaman sanatçı yer alıyordu. 

Günümüzdeyse sanatçılar sulu boya ile neler yapabileceklerini biliyor ve sınırları zorluyorlar. Sulu boyanın imkânlarını çok yönlü kullanarak yaratıcı eserler ortaya koyuyorlar. John James Audubon, Elizabeth Murray ve John Singer Sergent, sulu boyayı kullanan ilk çağdaş sanatçılardır. 

Sulu boya resim yapmak çok kolay!

Sulu boya resim yapmanın en büyük faydalarından biri kolaylığıdır. Yağlı boya yapmak için boya, fırça, tuval, yağ ve uygun bir mekân bulmak gerekirken sulu boya için yalnızca boya, fırça, su bardakları ve sulu boya kağıdı gibi birkaç araca ihtiyacınız var. Bu araçların içinden bütçenizi sarsabilecek tek şey ise sulu boya kağıdı olabilir; çünkü emicilik için özel olarak tasarlanmış bu kağıtlar normal kağıtlara nazaran biraz daha pahalıdır. Hayvan kılı yerine sentetik ve doğal kıl karışımından yapılmış fırçalar başlangıç seviyesi için uygundur ancak alıştığınızda daha pahalı olan doğal fırçalardan edinebilirsiniz. 

Yağlı boyanın aksine sulu boyayı fırçadan temizlemek çok kolaydır. Fazla boyayı sadece temiz suyla kolayca yıkayabilir, ardından kuru bir bez kullanarak fırça veya paletteki fazla suyu tamamen temizleyebilirsiniz. Böylece yağlı boyadaki gibi terebentin ve benzeri kötü kokulu incelticilere maruz kalmazsınız.

Sulu boya çabuk kurur böylece renkleri hızla uygulayabilirsiniz.

Sulu boyaya ilgi duyulmasının nedenlerinden biri de çabuk kurumasıdır. Sulu boya, su bazlı bir boya olduğu için suyun buharlaşması boyanın kurumasına neden olur. Böylece üzerine bir kat daha boya uygulayabilir ve birkaç dakika içinde, başka bir katman uygulayana kadar önceki katman tamamen kurur. Sulu boya sanatçıları için boyanın hızlı kuruması, beklemeden hızlı bir şekilde renk katmanları oluşturmalarına olanak tanır. Ancak öte yandan, sulu boyanın hızlı kuruması, ıslak üzerine ıslak tekniğini kullanan ressamların işini biraz zorlaştırır.

Sulu boyayı istediğiniz yerde yapabilirsiniz.

Yağlı boya ve akrilik boya ile çalışanların havadar ve yeterince geniş bir stüdyo alanına ihtiyacı vardır. Oturma odalarında, mutfakta ya da salonda resim yapmaları pek olanaklı değil zira yağlı ve akrilik boyalar kazara koltuk ya da zemine damladığında temizlenmesi oldukça zordur, hatta çoğu zaman imkânsız! Bunun yanı sıra yağlı, akrilik boya ve yardımcı malzemeleri istediğiniz yere taşımak biraz yorucu olabilir. 

Sulu boya içinse durum farklıdır. Gittiğiniz her yere yanınızda götürebileceğiniz basit ve hafif malzemelerdir. Temizlik kolaylığı da cabası.

Sulu boya çok yönlü bir malzemedir.

Sulu boya sadece geleneksel bir resim aracı olarak değil, aynı zamanda moda tasarımı, mimari eskiz, illüstrasyon ve karikatür gibi diğer yaratıcı formlarda da kullanılır. Sulu boya ve guajın ortak özelliği, her ikisinin de ana bileşeninin su olmasıdır. Şeffaf olmasına rağmen, opaklığını arttırmak için sulu boyayı titanyum beyazıyla karıştırarak, guaj gibi kullanan sanatçılar da var. 

Sulu boya sayesinde büyülü etkileri keşfedin!

Sulu boyanın en çekici yönlerinden biri de çok sayıda efekt elde edilebilir olması. Su bazlı bir boya olması açısından, suyun akıcılığı boyayla birleşerek birçok farklı etki yaratma imkânı sunar. Şayet bir yağlı boya sanatçısıysanız, sulu boya sanatçılarının bu etkileri nasıl yakalayabildiğini anlamanız zor olabilir. Sulu boyada şeffaf bir etki elde etmeniz ya da boyanın daha yavaş kurumasını sağlamak için çeşitli malzemeler kullanabilmeniz mümkün. 

Her boya türünün kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle doğru olanı seçmeden önce önceliklerinizi ve tercihlerinizi gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Sulu boya resim yapma nedeniniz ne olursa olsun, tutkunuzu tatmin etmenin veya kendinizi başkalarına ifade etmenin yaratıcı bir yöntemini bulduğunuzdan emin olabilirsiniz. 

Benzer Makaleler