Resim Nasıl Yapılır: Temel Tavsiyeler ve İlham Veren İpuçları

resim-nasil-yapilir

Resim çizmek istiyorsanız yapacağınız bir tek şey var: Çizmek!

Eğer en doğru malzemeyi, en doğru konuyu ya da en doğru modeli bulmaya çalışırsanız, büyük ihtimalle, vakit kaybedersiniz. Çünkü her malzemenin daha iyisi vardır. Bugün seçtiğiniz konu ya da modelin daha iyisini bulamayacağınızı size kim söyleyebilir? İşte bu yüzden en iyisini aramak yerine önce herhangi bir kalem ve kâğıt bulun ve içinizden geldiği gibi çizin. Ne çizdiğinizin bir önemi yok. Önemli olan bir şeyler karalamaktan keyif alıp almadığınız. Resim çizmeyi istemekle çizerken keyif almak birbirinden farklıdır. İstemek elbette önemlidir ancak keyif almadığınız bir eyleme kendinizi verebilmeniz zor olabilir. 

Rastgele bir şeyler çizmek hoşunuza gittiyse, ilginizi çeken bir konu belirleyebilirsiniz. Dikkat ederseniz hâlâ malzeme seçmedik! Natürmort, portre, soyut, peyzaj vs. hiç farketmez, istediğiniz yerden çizmeye başlayın. Bir elma, bir ev, bir yüz ya da her neyse… Eğer keyif aldığınız konuyu da bulduysanız, internetten izleyeceğiniz videolar size yol gösterebilir. Unutmayın bir şeyi ne kadar çok çizerseniz o kadar yetkinleşirsiniz. Bu yüzden, yetenek timsali de olsanız istikrarlı bir şekilde çizmek zorundasınız. Düzenli çalışma sonucu geldiğiniz nokta sizi bile şaşırtacaktır. Ama unutmayın, gelişimin sonu yoktur ve bu yüzden resim yapmak bir ömür süren ve gelişen bir süreçtir. 

Bunları yaptıktan sonra resim çizmekten keyif aldığınıza ve yeteneğiniz olduğuna kanaat getirdiyseniz, şahane! İmkânınız varsa bir resim kursuna başlayabilirsiniz. Yoksa, sakın canınızı sıkmayın. İnternette yüzlerce ücretsiz resim videosu sizi bekliyor. Sulu boya, yağlı boya ya da pastele geçmeden evvel kara kalemle mümkün olduğunca çok antrenman yapmak sizi geliştirecektir. Çünkü her resmin temeli çizimdir. Çizimde ilerlediğinizi düşünüyorsanız, yavaş yavaş ışık ve gölgeye geçebilirsiniz. En pahalı kalemi almanıza gerek yok ancak resim malzemelerinde çok da ucuza kaçmamak gerektiğini unutmayın. Bütçenizi sarsmayan ama yeterli kaliteye sahip olan malzemeyi bulmak için biraz araştırma yapmanız gerekebilir. Reyonlarda gördüğünüz malzemeler sizi baştan çıkaracaktır ama kerametin kalemde olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Önemli olan sizsiniz!

Her resmin temelinin çizim olduğunu söylüyorsak, her çizimin temelinin de çizgi olduğunu söyleyebiliriz. Çizime başlamadan önce önünüze bir kâğıt alın ve üzerine önce yatay, sonra dikey çizgiler, sonra da daireler çizin. Bir düzen tutturmaya ya da bir kompozisyon oluşturmaya çalışmayın. Sadece çizgileri net ve düz, daireleri de formuna uygun şekilde çizmeye dikkat edin. Böylece çizimden evvel hem eliniz ısınacak hem de çizgileriniz git gide daha kusursuz olacaktır. Antrenmanınız bittiğinde sayfa çizgi ve dairelerle dolup taşmalı. Evet, o kadar çok yapmalısınız!

Çizim konusunda da belli bir noktaya geldiğinizi düşünüyorsanız, size hitap eden boya malzemelerini seçebilirsiniz. Hoşunuza giden birkaç malzeme olabilir, dağılmamak için öncelikle bir tanesinde karar kılmanız hem sizin için hem de bütçeniz için iyi olacaktır. Bir yandan çizime devam ederken diğer yandan seçtiğiniz malzemenin özellikleri ve püf noktalarıyla ilgili bilgi edinmenizde fayda var. Ardından ufak denemelerle yola koyulabilirsiniz. Hemen kocaman bir yüzeyi boyamak yerine küçük ölçekte çalışmaya başlamak daha uygun olabilir. Yaptığınız denemelerde başlarda kurallara uygun davranın ancak risk almayı da unutmayın. Sıra dışı şeyler denemek size tarzınızı bulma konusunda yardımcı olabilir. Sadece acelecilikten uzak durun. Rahatlayın ve sürecin tadını çıkarın. 

Seçtiğiniz malzeme türü içinize siniyorsa ne âlâ! Ne duruyorsunuz? Yaratıcılığınızı dışa vurmaya devam edin. Yok, hitap etmiyorsa, moralinizi bozmayın. Dışarıdaki onlarca malzemeden birini kullanabilir hatta birkaçını karıştırabilirsiniz! Yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamaktan çekinmeyin. Bunların hepsini yaptıktan sonra resim yapmak istemediğinize karar verirseniz, bırakın gitsin. Herkes resim yapmak zorunda değil!

Yetenek elbette önemli! Yetenek gelişimi hızlandırır ancak bu, resim yapmak öğrenilmez demek değildir. Nice yetenekli insanın çeşitli sebeplerden ötürü daha az yetenekli insanların gölgesinde kaldığını unutmayın. Her konuda olduğu gibi iyi resim yapmak için düzenli ve disiplinli bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Hayranı olduğunuz ressamların sadece yetenekli olduğunu düşünürseniz yanılırsınız. Büyük çoğunluğu yeteneklerinin yanı sıra, neredeyse bir ömrü bu uğurda çalışmaya adamışlardır. Biyografilerini okursanız ne demek istediğimi anlarsınız…

Hayatta hiçbir şey kucağımıza düşmüyor maalesef. İstikrarlı bir şekilde çalışmak için sadece istek ve yeteneğe değil, sağlam bir iç disipline de ihtiyaç var. Unutmayın, bunların sizde olup olmadığını en iyi siz bilirsiniz, bir başkası değil!

Benzer Makaleler